Menu

Novinky od Solarisu! Autobus na CNG a hybrid

Kromě novinek se na polygonu představil také historický autobus od Solarisu – jeden z prvních vyrobených vozů Urbino 12, jenž byl vzorově rekonstruován. Žlutý vůz vedle něj rovněž stojí za pozornost, byť se jedná o standardní diesel. Autobus byl však vybaven tažným zařízením pro osobní přívěs. (foto: Solaris Bus & Coach)
Kromě novinek se na polygonu představil také historický autobus od Solarisu – jeden z prvních vyrobených vozů Urbino 12, jenž byl vzorově rekonstruován. Žlutý vůz vedle něj rovněž stojí za pozornost, byť se jedná o standardní diesel. Autobus byl však vybaven tažným zařízením pro osobní přívěs. (foto: Solaris Bus & Coach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 05. 2016 14:06
Redakce
1 minuta čtení

Kromě novinek se na polygonu představil také historický autobus od Solarisu - jeden z prvních vyrobených vozů Urbino 12, jenž byl vzorově rekonstruován. Žlutý vůz vedle něj rovněž stojí za pozornost, byť se jedná o standardní diesel. Autobus byl však vybaven tažným zařízením pro osobní přívěs. (foto: Solaris Bus & Coach)

Polská společnost Solaris Bus & Coach si připomíná 20. výročí svého vzniku a v rámci programu pro vybrané evropské novináře představila dne 24. 5. 2016 poprvé další dvě novinky ve svém výrobním programu. Konkrétně se jedná o autobusy postavené na platformě Nového Urbina (New Urbino), a to ve verzi CNG a hybrid. Další novinky jsou přitom nyní připravovány. Ve výrobě se nachází 18m elektrobus a nechybí ani dieselová verze o délce 10,5 m.

Článková modifikace byla zastoupena typem Urbino 18 v dieselové verzi. Brzy by však měla následovat také plynová verze a elektrobus. (foto: Solaris Bus & Coach)

S hybridním i plynovým autobusem (a dalšími třemi vozidly v dieselovém provedení, z nichž jeden byl článkový a jeden historický) bylo možné svézt se na zkušebním polygonu nedaleko Poznaně. K vidění zde byl i vůz Solaris urbino 12 electric, s nímž se hodlá polský producent ucházet o titul Bus of the Year 2017.

Testovací elektrobus se bude ucházet o titul Bus of the Year 2017. (foto: Solaris Bus & Coach)

Na následujících fotografiích se můžete na obě novinky od Solarisu podívat.

Hybridní autobus Solaris Urbino postavený na platformě Nového Urbina je nedresný prototyp. Konfigurací ale odpovídá vozidlům pro Francii. Povšimněte si absence střešní plenty. Vůz v době zkoušek totiž ještě nebyl zcela dokončen. (foto: Solaris Bus & Coach) Interiér hybridního autobusu. Použit je speciální antibakteriální potah, který umožňuje čalounění sedaček bez toho, že by se musela řešit následně otázka hygieny. Jedná se tedy o vynikající alternativu k plastovým a dřevěným sedadlům, která nejsou tolik pohodlná. (foto: Solaris Bus & Coach) Nové Urbino 12 CNG. (foto: Solaris Bus & Coach) Zadní pohled na téže vozidlo. Záměrně zde používáme snímky pořízené z vyšší perspektivy, protože rozdíl oproti dieselovému vozu je díky designovému řešení při pohledu cestujícího takřka nerozeznatelný a láhve jsou prakticky neviditelné. (foto: Solaris Bus & Coach) ...jak ostatně ukazuje například tento záběr. (foto: Solaris Bus & Coach) Rozloučíme se tímto záběrem na čtveřici vozů Solaris Urbino v různých provedeních. Kolonu vede historický vůz následovaný autobusem pro německého zákazníka (s tažným zařízením), dále autobus pro polský Kraków v dieselové verzi a hybridní vůz nejblíže fotografovi. (foto: Solaris Bus & Coach)

K oslavám 20. výročí Solarisu a novinkám výrobce se jistě ještě v nejbližší době vrátíme, ať již zde na webu nebo v letním čísle 3/2016.

Podobné články