Menu

Městské autobusy Scania pro Český Těšín

Autobus Scania Citywide LF pro Český Těšín. (foto: Scania)
Autobus Scania Citywide LF pro Český Těšín. (foto: Scania)
Stáhnout PDF
Nezařazené
18. 11. 2018 17:23
Redakce
1 minuta čtení

Město Český Těšín se dočká revoluce ve své veřejné dopravě. Na základě uzavření nové desetileté smlouvy na zajišťování služeb městské dopravy s dopravcem Arriva Morava  se v ulicích města objeví čtyři nové autobusy, jejichž nasazení bylo jednou z hlavních podmínek města v rámci tendru.

Autobus Scania Citywide LF pro Český Těšín. (foto: Scania)

Dopravce poptával autobusy napříč výrobci, aby vyšel městu vstříc a občané dostali to nejlepší, co trh nabízí. Ve městě se nakonec objeví čtyři moderní autobusy Scania Citywide LF.  Autobusy plní tradičně nejpřísnější emisní normu EURO 6. Každý z vozů přepraví až 85 cestujících, v interiéru je 22 pevných sedadel a tři sklopná v prostoru pro kočárek. Vozidla jsou plně nízkopodlažní a vybavena jsou nájezdovou rampou pro cestující na invalidním vozíku. Velká pozornost se soustředila na interiér autobusů. Hlavní dominantou jsou sedadla se žlutým potahem, která opravdu skvěle vypadají, navíc mají speciální úpravu, která zajišťuje antibakteriální vlastnosti a jsou voděodolná. Tzn. maximální čistotu a pohodlí po celou dobu provozu.

Pohled do interiéru vozu. (foto: Scania)

Nejvíce zatěžovaným prvkem po pneumatikách je podlaha. Ta je opatřená speciální protiskluzovou úpravou a svým designem se přibližuje plovoucí podlaze v obývacím pokoji. V interiéru zaujmou nerezová madla, která jsou hygieničtější a bezúdržbová. Město pamatovalo i na ty cestující, kteří potřebují mít stále plně nabitý svůj mobil. Ve vozidle je na třech místech USB port pro dobíjení mobilních zařízení. V letních měsících bude cestovaní příjemnější nejen díky použití celovozové klimatizace, ale i díky temnějšímu tónování bočních oken, které nepropustí do interiéru sluneční paprsky. Interiér se poté tolik nepřehřívá a klimatizace je účinnější. Informační systém se skládá ze standardních prvků, ovšem přední informační panel má větší rozměry, než je v našich končinách obvyklé. Využit byl prostor celé horní části čelního okna tak, aby linka a směr zobrazený na panelu byly dobře viditelné. Exteriér autobusu je proveden dle design manuálu města a dotváří podobu moderního dopravního prostředku v moderním městě.

S autobusem Scania Citywide LF pro Český Těšín se bude možné potkat také na veletrhu CZCHBUS. Ten startuje už v úterý 20. 11. 2018 na pražském výstavišti v Holešovicích.

Libor Hinčica

Podobné články